Hogy lesz valakiből igazi bohócdoktor?

Kórházi vizitekkor sokan felteszik nekünk a kérdést: “Hogy lesz valakiből bohócdoktor?” A választ mindig úgy kezdjük, hogy a megfelelő kérdés inkább az, hogy „Hogy lesz valakiből IGAZI Bohócdoktor?”

“Bohóckodni” ugyanis bárki tud. Ez a fajta képesség mindenkiben benne van, és már az óvodában elkezdjük alkalmazni. Először a tükör előtt egyedül, majd később a kispajtásainknak. A bohóckodás mókás dolog tud lenni – gyerekkorban.

Bohóckodni ugyanis bárki tud. Ez a fajta képesség mindenkiben benne van, és már az óvodában elkezdjük alkalmazni.

A felnőttkori bohóckodás már egy sokkal komolyabb felelősség. Felelősség és kihívás is egyben. Nem minden felnőtt tud bohóckodni, és nem minden felnőttnek áll jól a bohóckodás. Éppen ezért egy felkészületlen, rosszul megválasztott, önjelölt bohóc akár súlyos károkat is tud okozni. Hallottatok már a bohócfóbiáról? A coulrofóbia a pszichológiában is ismert fogalom, ugyanis sok ember számára a bohócok nem a jókedv, hanem a félelem forrásai. Míg a legtöbb ember kacag, vagy rosszabb esetben bosszankodik a tarka ruhákba öltözött, kimázolt arcú bohócok tréfáin, néhány ember irtózik, sőt szabályosan rosszul lesz a látványuktól. Mindez rendszerint a gyermekkorban alakul ki, és általában minden esetben egy rossz példa hatására alakul ki a gyermekben.

“…egy felkészületlen, önjelölt bohóc akár súlyos károkat is tud okozni.”

A bohóckodásnál pedig egy sokkal magasabb szint a bohócdoktorkodás, ugyanis ez speciális mentális, és szakmai felkészültséget kíván. Erre sokszor több éves felkészítés, és tanulás szükséges, ami meghozza a jelölt számára a sikerélményt, és ebben az esetben kizárható lesz a bohócfóbia kialakulása.

Szóval hogy lesz valakiből IGAZI Bohócdoktor? 

Nos nagyon fontos a felkészültség. Felkészültnek kell lenni arra, hogy gyermekek előtt kell szerepelnünk. Tudni kell igazodni az adott közönségünk életkori sajátosságaihoz. Máshogy bohóckodunk egy kisbabának, és máshogy egy kamasznak. Felkészültnek kell lennünk váratlan helyzetekre. Fel kell készülnünk arra, hogy egy műtét előtt álló, daganatos gyermek megnevettetése komoly kihívás lesz, de sikerülnie kell! Fel kell készülnünk arra is, hogy sérült gyermekekkel kell dolgoznunk, ez is egy speciális tudást igénylő helyzet.

 “Fel kell készülnünk arra, hogy egy műtét előtt álló, daganatos gyermek megnevettetése komoly kihívás lesz, de sikerülnie kell!”

A felkészültségen túl, alapkövetelmény a tökéletes kommunikáció. Tisztán, választékosan, érthetően (sok esetben halláskárosult betegeink is vannak) kell beszélnünk, előre megtervezett koreográfia alapján. Ha kiállsz egy gyermek elé, akkor neked legalább 15 percig fenn kell tartanod az érdeklődését! Próbáld ki otthon, egyedül, tükör előtt! Hány percig menne? 😉 Ugye?

Ha kiállsz egy gyermek elé, akkor neked legalább 15 percig fenn kell tartanod az érdeklődését!

Nagyon fontos a higiénia, és a megjelenés. Kerülni kell a színes, ijesztő parókákat, óriás napszemüvegeket, harsány, kiabáló kiegészítőket. Pont ezektől fognak megrémülni a kicsik, és pont emiatt fog végig félni tőled. Ha kifested magad, akkor tedd profin! Ugye te sem szeretnéd, ha a Batmanből Joker megjelenne a kórházi ágyadnál vicceket mesélni? 😉

Kerülni kell a színes, ijesztő parókákat, óriás napszemüvegeket, harsány, kiabáló kiegészítőket.

Az igazi bohócdoktor ad magára. Elegáns, de apró kiegészítői árulkodnak arról, hogy ő egy bohócdoki. A tiszta, fehér köpeny kell, sőt elengedhetetlen tartozék, ahogyan a piros bohócorr is. Utóbbival egyébként szuper trükköket lehet begyakorolni, amivel el tudod kápráztatni a közönségedet! 😉 Az igazi bohócdoki NEM dohányzik, és ismeri a fogmosást! (Ha mégis dohányozna, akkor azt szigorúan csak a viziteket követően teszi!). Képzeld csak el, hogy egy idegen ember a füled mögül elővarázsol egy üveggolyót, de te közben öklendezel a cigaretta szagától. Ugye milyen fontos ez is? J

Mindezek mellett nem árt, ha a bohócdoki profin tud lufit hajtogatni, tud vagy 100 bűvésztrükköt, ha kell babzsákokkal zsonglőrködik, és minden helyzetre van egy jó (!) vicce, vagy története. Előny, ha szereti a zenét, és valamilyen hangszeren is játszik! Egy ukulele szuper kiegészítő, és csodálatos hangja van, megfelelő kezekben! Ezek mellett az igazi bohócdoki nem esik kétségbe, ha az intenzív osztályra kell bemennie, ha infúziós tűk, és csövek között dolgozik, és nem irtózik a kórházak jellegzetes szagától. Ha olyat lát, amit nehéz feldolgozni, akkor azt a vizitek végén a hazafele úton kibeszélik magukból. Az igazi bohócdoki pozitív szemléletű, és mindenben a megoldásokat keresi, és meg is találja!

“…az igazi bohócdoki nem esik kétségbe, ha az intenzív osztályra kell bemennie, ha infúziós tűk, és csövek között dolgozik, és nem irtózik a kórházak jellegzetes szagától.”

Nos, véleményünk szerint akkor lesz valakiből igazi bohócdoktor, ha a fenti kritériumoknak maradéktalanul meg tud felelni, és elhivatottan végzi a munkáját. Ja, és a legfontosabbat majdnem kifelejtettem: szeretnie kell mindezt csinálni. 🙂

Mindezek után már Te is el tudod dönteni, hogy átlagos, vagy IGAZI bohócdokival találkozol! Ha pedig támogatni szeretnél bohócdokis szervezetet, akkor fontos, hogy jól tájékozódj! Az igazi bohócdokik kórházakba, gyerekek közé járnak, nem csak rendelők előtt pózolnak! Az igazi bohócdokik minden vizitről részletesen beszámolnak (mi például ezért vezetjük a blogunkat). Az igazi bohócdokik kilépnek a virtualitásból, és valódi gyermekekhez, valódi kórházakba, valódi nővérekkel, valódi műsort csinálnak. Minden más csak a megtévesztés “művészete”, amitől mi szigorúan elhatárolódunk.

“Az igazi bohócdokik kórházakba, gyerekek közé járnak, nem csak rendelők előtt pózolnak!”

Szóval, ha kérdezik, akkor ez a rövid válaszunk 🙂 Hát ez lenne a Gyógyító Bohócdoktorok véleménye.

 

Gyógyító Bohócdoktorok

Bohócdoktor csapatunk évek óta segíti a beteg gyerekek gyógyulását. Felemelő érzés látni a gyermekek szemében a csillogást, amikor – hacsak egy rövid időre is de – elfelejtik, hogy kórházban vannak, és felszabadultan tudnak nevetni, játszani.

Szilárd meggyőződésünk, hogy bohócdoktori tevékenységünk, vidámságközpontú terápiás programjaink nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a mentális gyógyulást elősegítsék. Bohócdoktoraink nevetésterápiája a vidámság pozitív hatásait használja ki, mely napjainkban igen fontos része lett a kórházi, intézményi ellátásnak. A legtöbb orvos nagy jelentőséget tulajdonít az önkéntes nevettetők heti látogatásaink, hiszen  a terápia megtanít szembenézi a félelmekkel, így a vidám vizit bizonyítottan javítja a beteg gyermekek gyógyulási esélyeit. Egyes kutatások és Gyógyító Bohócdoktoraink tapasztalata szerint is egy idő után a fogyatékkal élő betegeknél olykor a gyógyszeres kezelést is helyettesítheti a nevetésterápia.

Mosolykommandó (korábbi nevén Gyógyító Bohócdoktorok) Alapítvány

6722 Szeged, Gutenberg u. 29.
Adószám: 18657573-1-06
Bankszámlaszám: (Raiffeisen Bank): 
12067008-01528812-00100000
Az alapítvány elnöke: Pataki-Fődi Brigitta
Telefonszám: +36 20 919 7622
E-mail: info@bohocdoktor.hu
fodi.brigi@bohocdoktor.hu
www.gyogyitobohocdoktorok.hu

UPDATE:

Az alapítvány ezúton is szeretné megköszönni a támogatóiknak a felajánlásokat, amelyekből a bohócdoktori viziteket rendszeresen meg tudják több, mint 8 magyar gyermekkórházban. Az idei év azért is kiemelten fontos számukra, mert közhasznú fokozatba léptek, így már az adó 1%-ok befogadására is jogosultakká lettek.  Már akár néhány száz felajánlással biztosítható az éves, és folyamatos működésük. Az adó 1%-os, EGYSZA rendelkező nyilatkozaton, illetőleg a NAV Ügyfélkapuján csupán a 18657573-1-06-os adószámot kell feltüntetni, és máris a szervezethez kerül ez a fajta segítség. Elsősorban azoknak a segítségét várják, akiknek nincsen még kiválasztott alapítványuk, és szívesen támogatnának adójuk 1%-ával olyan ügyet, amellyel közvetlenül gyerekeket segítenek.

De kik is azok a Bohócdoktorok?!

mosolydoktorok

Bohócdoktoraink a nevettetés specialistái, megjelenésük, kommunikációjuk professzionálisan kidolgozott tematikára épül, magas szintű improvizatív készséggel. Az első 30 másodperc alatt képesnek kell lenni mentálisan ráhangolódni a kis közönségre, legyen az egyágyas kórterem, vagy egy nagyobb csoport kisbeteg. A legtöbb orvos nagy jelentőséget tulajdonít az önkéntes nevettetők heti látogatásaink, hiszen  a terápia megtanít szembenézi a félelmekkel, így a vidám vizit bizonyítottan javítja a beteg gyermekek gyógyulási esélyeit. Mindezek mellett nem csak a gyermekek derülnek jobbkedvre, de a kórtermekben, vagy a folyosón várakozó családtagok, rokonok is!

A bohócdoktorok munkája mögött komoly apparátus dolgozik a háttérben, akik a viziteket szervezik, a kórházakkal és más intézményekkel tartják fenn a kapcsolatot, akik pénzügyileg és gazdaságilag ellenőrzik a folyamatokat, akik ezt a weboldalt kezelik, akik támogatókat toboroznak, így az egész egy folyton nyüzsgő, és ötletelő rendszer, ami 24 órás figyelmet igényel. A rendszert kizárólag a céges és magánfelajánlásokból tudjuk fenntartani, ezért nem tudjuk elégszer megköszönni a támogatóink segítségét, viszont továbbra is szükségünk van a fennmaradásunkhoz nélkülözhetetlen anyagi segítségre.

ADÓ 1%-omat a BOHÓCDOKTOROK-nak ajánlom

Ha Te is úgy gondolod, hogy fontos a tevékenységünk, akkor segítheted alapítványunkat személyi jövedelemadód 1%-ának a felajánlásával. El sem tudod képzelni mekkora segítséget jelenthet a Te 1%-od nekünk! Adószámunk: 18657573-1-06 (Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány)

Bohócdoktor-szponzor leszek

Támogatásodat hálás köszönettel fogadja a Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány csapata. A szervezetünk munkája az önzetlen támogatóink segítsége nélkül nem lenne ennyire sikeres. Jelenleg tevékenységünket önkéntes alapon végezzük, a vidéki kórházakat kölcsönautóval járjuk, miközben az üzemanyagköltséget támogatóink segítségével finanszírozzuk. Szeretnénk ezt sokáig folytatni, ehhez pedig örömmel fogadjuk a segítséged! :) Az 1.000 Forintos segítség is segítség!

Az, hogy ezeket a sorokat most elolvashatod, nagyon nagy részben köszönhető a felajánlásoknak! Ki többel, ki kevesebbel segít, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy

A kis segítség is számunkra Nagy segítség!” ;)

Üdvözlettel:

|Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány – BOHÓCDOKTOROK|
6722 Szeged, Gutenberg u. 29.
Bankszámlaszám: (Raiffeisen Bank):
12067008-01528812-00100000
Adószám: 18657573-1-06 (ADÓ1% felajánláshoz)
Elérhetőségeink:
www.bohocdoktor.hu
www.facebook.com/mosolydoktorok
info@bohocdoktor.hu
Mosolydoktor Ügyelet: Pataki-Fődi Brigi: +36 30 340 2911

Mert hatalmad van másokat boldoggá tenni.