Gyógyító Bohócdoktorok

A nevetés a legjobb orvosság

Mosolykommandó, Bohócdoktorok – A nevetés a legjobb orvosság

A jelenség pontos működési mechanizmusa nem ismert, annyi azonban bizonyos, hogy a nevetés segít, hogy jobban érezzük magunkat, ártani pedig biztosan nem árt!

A nevetés egészségre gyakorolt hatásának alátámasztása a mai napig számos kérdést vet fel. Valóban a kacagás az, ami ilyen hatékonyan védené szervezetünket? Elképzelhető, hogy mindehhez nélkülözhetetlen a jó humorérzék, a pozitív beállítódás, a támogató baráti kör és családi háttér is egyben?

Nevetés során testünk és arcunk számos izma megfeszül, pulzusunk és vérnyomásunk megemelkedik. Légzésünk gyorsabbá válik, így szöveteink oxigénellátása is fokozódik. A Gyógyító Bohócdoktorok, akik hisznek a nevetés jótékony hatásában állítják, egy kiadós kacagás felér egy közepes testedzéssel, a kettő kombinációja pedig különösen hatékony.

A nevetés kutatásának úttörője, William Fry igazolta, hogy az evezőgépen végzett 10 perces edzés hatására elért szívritmus gyorsulást, mindössze 1 percnyi kiadós kacagással teljesítette, mindeközben pedig szervezete jelentős mennyiségű kalóriát is elégetett.

Maciej Buchowski, a Vanderbilt University kutatóorvosa által végzett vizsgálatból az is kiderül, hogy 10-15 percnyi kacagással 50 kalóriától szabadulhatunk meg. Az utóbbi néhány évtized kutatási eredményei az alábbi érdekességekkel szolgálnak a nevetés, szervezetünkre gyakorolt hatásáról:

  • Amennyiben véráramlásunk, s az erek megfelelő működését szeretnénk elérni, az erekre szűkítő, szorító hatással bíró drámai témájú filmek helyett válasszunk inkább vígjátékot!
  • A fokozott stressz legyengült immunválasszal jár, vagyis azok, akik nevetéssel képesek elütni egy-egy kínos szituációt, máris sokat tettek a betegségek leküzdése érdekében.
  • A cukorbetegek életét is szebbé teheti a jókedv! 19 diabéteszes beteg bevonásával végzett kutatás igazolta, hogy ugyanazon elfogyasztott ebéd után vígjáték nézésével, a nevetés hatására a résztvevőknél alacsonyabb cukorszint volt kimutatható, mint egy unalmas előadást követően.
  • A nevetés kikapcsol, megnyugtat, ellazít, hatására az éjszakai alvás is pihentetőbbé válik.

A jókedv, a nevetés hatására irányuló vizsgálatok valóban alacsony számú résztvevő bevonásával zajlottak, s így eredményeik számos további kérdést vetnek fel. Elképzelhető, hogy a nevetés segíti egészségünk megőrzését, azonban az is igaz, hogy az egészséges emberek többet nevetnek, hangulatuk is kiegyensúlyozottabb, mint betegségektől szenvedő társaiké.

Feltételezhető tehát, hogy a nevetés pozitív hatásait a szoros baráti és családi kötelékekkel rendelkező, s a jókedvű társaságban élő személyek élvezhetik különösen, illetve a kettő együttesen javítja állapotunkat. Érezzük jól magunkat a bőrünkben, és nevessünk sokat!

Forrás:http://napidoktor.hu/blog/kivul-belul/lelekbuvar/a-nevetes-a-legjobb-orvossag/

Mosolykommandó – Gyógyító Bohócdoktorok

Bohócdoktor csapatunk évek óta segíti a beteg gyerekek gyógyulását. Felemelő érzés látni a gyermekek szemében a csillogást, amikor – hacsak egy rövid időre is de – elfelejtik, hogy kórházban vannak, és felszabadultan tudnak nevetni, játszani.

Szilárd meggyőződésünk, hogy bohócdoktori tevékenységünk, vidámságközpontú terápiás programjaink nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a mentális gyógyulást elősegítsék. Bohócdoktoraink nevetésterápiája a vidámság pozitív hatásait használja ki, mely napjainkban igen fontos része lett a kórházi, intézményi ellátásnak. A legtöbb orvos nagy jelentőséget tulajdonít az önkéntes nevettetők heti látogatásaink, hiszen  a terápia megtanít szembenézi a félelmekkel, így a vidám vizit bizonyítottan javítja a beteg gyermekek gyógyulási esélyeit. Egyes kutatások és Gyógyító Bohócdoktoraink tapasztalata szerint is egy idő után a fogyatékkal élő betegeknél olykor a gyógyszeres kezelést is helyettesítheti a nevetésterápia.

Mosolykommandó Alapítvány

6721 Szeged, József Attila sgt. 24.
Adószám: 18657573-1-06
Bankszámlaszám: (Raiffeisen Bank): 
12067008-01528812-00100000
Az alapítvány elnöke: Fődi Brigitta
Telefonszám: +36 20 919 7622
E-mail: info@bohocdoktor.hu
fodi.brigi@bohocdoktor.hu
www.gyogyitobohocdoktorok.hu

UPDATE:

Az alapítvány ezúton is szeretné megköszönni a támogatóiknak a felajánlásokat, amelyekből a bohócdoktori viziteket rendszeresen meg tudják több, mint 8 magyar gyermekkórházban. Az idei év azért is kiemelten fontos számukra, mert közhasznú fokozatba léptek, így már az adó 1%-ok befogadására is jogosultakká lettek.  Már akár néhány száz felajánlással biztosítható az éves, és folyamatos működésük. Az adó 1%-os, EGYSZA rendelkező nyilatkozaton, illetőleg a NAV Ügyfélkapuján csupán a 18657573-1-06-os adószámot kell feltüntetni, és máris a szervezethez kerül ez a fajta segítség. Elsősorban azoknak a segítségét várják, akiknek nincsen még kiválasztott alapítványuk, és szívesen támogatnának adójuk 1%-ával olyan ügyet, amellyel közvetlenül gyerekeket segítenek.

De kik is azok a Bohócdoktorok?!

mosolydoktorok

Bohócdoktoraink a nevettetés specialistái, megjelenésük, kommunikációjuk professzionálisan kidolgozott tematikára épül, magas szintű improvizatív készséggel. Az első 30 másodperc alatt képesnek kell lenni mentálisan ráhangolódni a kis közönségre, legyen az egyágyas kórterem, vagy egy nagyobb csoport kisbeteg. A legtöbb orvos nagy jelentőséget tulajdonít az önkéntes nevettetők heti látogatásaink, hiszen  a terápia megtanít szembenézi a félelmekkel, így a vidám vizit bizonyítottan javítja a beteg gyermekek gyógyulási esélyeit. Mindezek mellett nem csak a gyermekek derülnek jobbkedvre, de a kórtermekben, vagy a folyosón várakozó családtagok, rokonok is!

A bohócdoktorok munkája mögött komoly apparátus dolgozik a háttérben, akik a viziteket szervezik, a kórházakkal és más intézményekkel tartják fenn a kapcsolatot, akik pénzügyileg és gazdaságilag ellenőrzik a folyamatokat, akik ezt a weboldalt kezelik, akik támogatókat toboroznak, így az egész egy folyton nyüzsgő, és ötletelő rendszer, ami 24 órás figyelmet igényel. A rendszert kizárólag a céges és magánfelajánlásokból tudjuk fenntartani, ezért nem tudjuk elégszer megköszönni a támogatóink segítségét, viszont továbbra is szükségünk van a fennmaradásunkhoz nélkülözhetetlen anyagi segítségre.

ADÓ 1%-omat a BOHÓCDOKTOROK-nak ajánlom

Ha Te is úgy gondolod, hogy fontos a tevékenységünk, akkor segítheted alapítványunkat személyi jövedelemadód 1%-ának a felajánlásával. El sem tudod képzelni mekkora segítséget jelenthet a Te 1%-od nekünk! Adószámunk: 18657573-1-06 (Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány)

Bohócdoktor-szponzor leszek

Támogatásodat hálás köszönettel fogadja a Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány csapata. A szervezetünk munkája az önzetlen támogatóink segítsége nélkül nem lenne ennyire sikeres. Jelenleg tevékenységünket önkéntes alapon végezzük, a vidéki kórházakat kölcsönautóval járjuk, miközben az üzemanyagköltséget támogatóink segítségével finanszírozzuk. Szeretnénk ezt sokáig folytatni, ehhez pedig örömmel fogadjuk a segítséged! :) Az 1.000 Forintos segítség is segítség!

Az, hogy ezeket a sorokat most elolvashatod, nagyon nagy részben köszönhető a felajánlásoknak! Ki többel, ki kevesebbel segít, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy

A kis segítség is számunkra Nagy segítség!” ;)

Üdvözlettel:

|Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány – BOHÓCDOKTOROK|
6722 Szeged, Gutenberg u. 29.
Bankszámlaszám: (Raiffeisen Bank):
12067008-01528812-00100000
Adószám: 18657573-1-06 (ADÓ1% felajánláshoz)
Elérhetőségeink:
www.bohocdoktor.hu
www.facebook.com/mosolydoktorok
info@bohocdoktor.hu
Mosolydoktor Ügyelet: Pataki-Fődi Brigi: +36 30 340 2911

Mert hatalmad van másokat boldoggá tenni.